pondělí 22. září 2014

Divergence

DIVERGENCE
Autor: Veronica Rothová
Z anglického originálu:
Divergent
(2011)
Vazba: vázaná
Počet stran: 344
Nakladatelství: CooBoo
ISBN: 978-80-7447-125-4
vydání první, dotisk (2012)


"Skrz zaťaté zuby se nadechnu a podívám se na Mollyin obličej potřísněný krví. Její barva je temná, sytá a svým způsobem krásná."

Divergent, Insurgent, Allegiant. Divergence, Rezistence, Aliance.
Divergence je první kniha z antiutopické trilogie, která nám ukazuje post-apocalyptické Chicago budoucnosti. Beatrice je čerstvých 16 let a jako každý v tomto věku musí projít simulační testem, který ji ukáže do jaké z 5 frakcí by měla vstoupit. Odevzdanost, Sečtělost, Neohroženost, Mírumilovnost a Upřímnost. 5 frakcí, které vznikly po válce, aby byl již navěky udržen mír. Každá frakce má své zásady a je pro společnost určitým způsobem přínosná. Test však na Beatrice nefunguje, nezařadí ji jen do jedné frakce, ale rovnou do tří. Beatrice zatím neví, co to znamená, co znamená být divergentní. Jedno ale ví, musí o tom mlčet. Vyslovit slovo divergence nahlas je nebezpečné.
Beatrice a její bratr Caleb vyrůstali ve frakci Odevzdaných. Na slavnostním obřadu se však oba rozhodnou změnit své zařazení, opustit své rodiče a svou rodnou frakci. Caleb vstupuje do skupiny Sečtělých, Beatrice do Neohroženosti. Pro Beatrice tak začíná nový život, poznává zcela nový svět, kde přežijí jen silnější. Její jméno je teď Tris. Je Neohrožená. Nejdříve frakce, pak rodina. Tris prochází výcvikem, jeho první fází, brutálními souboji, a válečnými hrami. Stoupá na žebříčku úspěšných ze spodních příček stále výše. Během svého výcviku poznává, kdo jsou její skuteční přátelé, komu může věřit a koho nenávidět. Na povrch také vyplouvají její city k Čtyřce, jednomu z vedoucích výcviku. Ve druhé fázi čelí nováčci svým strachům v simulaci. Jak rychle zvládnou své strachy porazit určuje jejich další postavení v žebříčku. Nebezpečí ale nečíhá ani tolik ve výcviku, v tajemstvích, které Tris drží. Nebezpečí přichází z jiné frakce, která tajně zosnuje plány na novou válku.
Jak vše dopadne? Proti komu budou muset naši hrdinové bojovat na život a na smrt? Odhalte jako já tuto čtivou knihu. Je lepší než film, místy víc brutální, a lépe se vžijete do postav a jejich vzájemných vztahů. Doporučuji. 

Hodnocení - 85 %

Žádné komentáře:

Okomentovat